Reglament del Consell Municipal d'Infància de Quart de Poblet

PREÀMBUL
La participació dels xiquets i xiquetes es basa en els drets fonamentals descrits en la convenció sobre els Drets del xiquet, adoptat per l’ Assemblea General de les Nacions Unides, el 20 de novembre de 1989, ratificat per les Corts Generals d’ Espanya, publicat al BOE el 31 de desembre de 1990 i que afecta als drets personals fonamentals de llibertat, opinió, associació i informació.
En el context del nostre ordenament jurídic i d’acord amb l’exposició dels motius de la Llei Orgànica de Protecció Jurídica del Menor, es diu “El coneixement actual ens permet arribar a la conclusió de que no existeix una diferència contundent entre les necessitats de protecció i les necessitats relacionades amb l’autonomia del subjecte, sinó que la millor forma de garantir socialment i jurídicament la protecció de la infància és promovent la seua autonomia com a subjectes.
També la Llei 7/94 de la Generalitat Valenciana sobre la Infància incorpora els drets individuals i col·lectius dels xiquets i xiquetes reconeixent constitucionalment, fent referència especial al tema de la participació infantil”. Els xiquets i xiquetes, quant a les seues condicions de maduresa li permeten, hauran de participar en les activitats que es realitzen al seu nucli primari de convivència i en tot allò que els concerneix i es procurarà la seua plena integració a la seua vida familiar i social”.

CAPÍTOL I


Disposicions generals

Article 1
El Consell Municipal Infantil és l’òrgan màxim de participació democràtic dels xiquets i les xiquetes a l’àmbit del municipi de Quart de Poblet. El consell es regirà pel present reglament, juntament amb el reglament de règim intern de “Normes de funcionament i convivència”, amb el fi de facilitar i canalitzar la participació dels mateixos en el CMI.

Article 2
El CMI tindrà per objecte propiciar i facilitar la participació de la ciutadania infantil en els assumptes municipals que li afecten, o en aquells altres considerat d’interès per la infància o se sol·licite la seua col·laboració.

Article 3
Seran funcions del CMI:

a)Promoure l’elaboració de programes i projectes que afavorisquen la participació de la població infantil a Quart de Poblet.

b)Facilitar l’accés a la informació dels assumptes públics del seu interès i/o competència.

c)Investigació i sondeig de la situació, problemàtiques, necessitats, demandes, etc. dels menors de Quart de Poblet, fent-los arribar a les Administracions competents.

d)Cooperar amb les institucions en tots aquells assumptes que contribueixen a resoldre la problemàtica de la infància.

e)Impulsar els plans i mesures que pose en marxa l’ajuntament relacionat amb aquell sector de població.

Article 4
L’Ajuntament facilitarà, en la mesura d’allò possible, els mitjans que estima necessaris per al seu adequat funcionament.

CAPÍTOL II
Estructura, composició i règim de sessions
Article 5
El Consell estarà format per xiquets i xiquetes que representaran a tota la infància del municipi, seran elegits a través d’eleccions que es celebraran als distints centres educatius de Quart de Poblet. El Consell estarà format per xiquets i xiquetes compresos entre els nivells de 5è d’ Ed. Primària a 4t d’ Ed. Secundària. Les eleccions es realitzaran a principi del curs escolar per a seleccionar els nous consellers que tindran un període de dos anys de mandat. Les eleccions es realitzaran en els nivells de 5è de Ed. Primària i 1r i 3r de Ed. Secundària. En cada centre es seleccionarà dos xiquets i xiquetes de cada línia de cada nivell educatiu anomenat anteriorment. Aquell qui obtinga més vots de cada línia de cada nivell, sera anomenat conseller, tenint el dret i el deure d'acudir i participar en les reunions que s'organitzen del CMI. Durant aquestes reunions, els consellers tindran dret a veu i vot. Quant a la segona persona amb més vots de cada línia de cada nivell, sera anomenat viceconseller, tenint el dret a poder acudir a les reunions per a estar informat de tot allò que succeeix a les mateixes, i el deure de substituir el conseller en els dies que aquest cause baixa. El viceconseller no tindrà dret a vot en aquelles ocasions en què el conseller estiga present a la reunió.
Les reunions del CMI es faran, sempre que siga possible, el tercer dia de la setmana, dimecres, en horari de vesprada de 17.30 h a 19.00h i reunirà al local destinat per això i amb una periodicitat mínima d’ 1 vegada al mes durant el curs escolar, establint una periodicitat recomanada de cada 3 setmanes i podent organitzar reunions amb menor temps per l’existència de dies festius o reunions extraordinàries per causes de necessitat. El calendari de reunions s’establirà durant la primera reunió de l’any, amb la incorporació dels nous consellers i conselleres. A les reunions del Consell, els xiquets i xiquetes podran anar acompanyats pels seus tutors legals, però aquells no podran participar excepte en casos especials. El Consell, és a dir, tant els consellers com els viceconsellers, sera convocats per carta personal, que ha de contenir l’ ordre del dia de la sessió i afrontarà distints problemes de la localitat, així com altres tants temes que poden proposar els xiquets i xiquetes de Quart de Poblet.

Article 6
Causaran baixa al Consell:
a) Per renúncia voluntària, prèvia carta justificada signada pels pares del conseller/a o del viceconseller/a.
b) Pel transcurs de 2 anys desde la seua elecció, temps desprès del qual es realitzaran noves eleccions a les que podran tornar a presentar-se per a l’elecció dels nous representats dels distints centres educatius.
c) Aquelles persones que incompleixen l’ article 8, en base a allò referent a aquell article de les “Normes de funcionament i convivència” del CMI, prèvia proposta i aprovació per unanimitat del Consell. En la votació que es realitze, la persona afectada tindrà dret a veu amb el fi de defensar-se i explicar el seu punt de vista, però no podrà participar en la votació.
d) Per cada 3 faltes d’ assistència no justificades, o 6 faltes d’ assistència acumulades (tant si són com si no són justificades). El secretari de la reunió signarà a la fi de cada sessió una fulla de falta d’ assistència per cada conseller/a i viceconseller/a que no haja pogut anar. Aquesta fulla serà signada pel secretari de la reunió i un representat municipal, i lliurat en sobre juntament amb la convocatòria següent. La fulla haurà d’estar retornada en la següent reunió, apareixent la signatura del pare, mare o tutor, i explicant encara les raons de l’absència. En cas de no portar la fulla signada, es cridarà al principi de la sessió als familiars del conseller o consellera, amb el fi de resoldre la situació i donar a conèixer la mateixa. Seran motius justificats de falta:
a. Per malaltia o visita mèdica
b. Preparació d’ un examen per al dia següent
c. Causa sobrevinguda
Quan s'arribi a la falta número 2 sense justificació, o número 3 amb justificació, es procedirà a contactar amb la família del conseller/a o viceconseller/a per tal de conèixer millor la problemàtica i buscar solucions que li permetan continuar participant al CMI.
Una vegada es produeix una baixa, serà necessari realitzar una votació interna dins de la línia del nivell del centre del qual el xiquet o xiqueta haja causat baixa, tant si fora el conseller com si fora el viceconseller. D’aquesta manera, se mantindria sempre els dos llocs ocupats, permetent que la representació es mantinga equitativa. En cas de causar baixa el conseller o consellera, serà el viceconseller la persona que ocupe el seu càrrec. Siga qual siga la baixa, el xiquet o xiqueta que entre desprès de les eleccions ocuparà el càrrec de viceconseller.

Article 7
Els acords s’adoptaran per majoria simple. Existeix majoria simple quan els vots afirmatius son més que els negatius.
El vot és personal i indelegable. No s’ admetrà vot per correu.

Article 8
Les sessions es desenvoluparan en un clima de concòrdia i respecte. No es tolerarà cap falta de respecte a altre conseller/a, monitor/a o persona invitada. Si sorgira cap conflicte durant la sessió, els consellers implicats hauran de sortir de la sala de reunió, comentant amb el monitor i buscant la solució més pacífica per a tots dos i sempre prevaldrà el benestar del grup a l’ individual. Si els consellers implicats no arriben a un acord, es plantejarà el problema a la resta dels consellers, els quals escoltant les diferents versions dels afectats ajudaran a trobar la millor solució per al grup promovent el respecte, la tolerància i la convivència pacífica. Si arribat a aquest punt no s'ha resolt la situació, passaran a ser els monitors els mediadors del conflicte acceptant per tant la decisió presa pels mateixos.

Article 9
Comunicació amb l’ajuntament.
La comunicació amb l’ajuntament deurà ser constant, avaluant per ambdues parts el progrés de la comunicació, sent necessari per açò un mínim de dues reunions a l’ any entre el CMI i l’Ajuntament de Quart de Poblet.
La màxima representació de l’Ajuntament de Quart de Poblet donarà la benvinguda als nous consellers i viceconsellers/es en la primera reunió desprès de que es produeixen les eleccions del CMI.
S’ informarà a l’Ajuntament dels punts a tractar en cada sessió i quan hagen inquietuds i propostes formals, es demandarà la presencia de representants de l’ ajuntament.

DISPOSICIÓ ADICIONAL
La modificació total o parcial d’ aquest reglament, així com la dissolució del CMI, correspon a l’il·lustríssim Ajuntament en Ple, baix petició i acord del propi consell.

 -ANEX-
Normes de Funcionament i Convivència del Consell Municipal Infantil de Quart de Poblet
Nosaltres els membres del CMI de Quart de Poblet considerem que:

Article 1
La comunicació amb els xiquets i xiquetes de Quart de Poblet és el principi i el fi del nostre treball com a CMI.
Per a conèixer els interessos, necessitats, preocupacions i propostes de la infància necessitem fer ús dels mecanismes de participació que ja existeixen en l’interior de cada centre educatiu. I per aconseguir-ho, demanem per favor l’ajuda i temps dels nostres professors.
És necessari que cada centre educatiu establega el seu propi mecanisme de comunicació per a que tots els xiquets i xiquetes del centre sàpiguen de què es va parlar en cada sessió del CMI i a més pugen donar el seu punt de vista al conseller que li representa.
Els membres del CMI es comprometen a comunicar a tots els nostres companys les decisions preses desprès de cada sessió.

Article 2
En cada sessió existirà un moderador i un secretari. Sent tasca del moderador donar començament i fi a la sessió, exposar davant del consell les possibles baixes o els avisos que han de fer a altres consellers per falta de assistència, llegir l’ ordre del dia, establir un ordre d’ intervenció, donar torn de paraula i intervenir davant qualsevol conflicte.
Serien tasques del secretari revisar, comptabilitzar i posar en coneixement del moderador les faltes de assistència i la lectura de l’ acta anterior.
Serà sent tasca dels dos prendre acta de la reunió, comptabilitzar les mans alçades en cada votació i vetllar per a que la sessió es desenvolupe en un clima de concòrdia i respecte.
A l’inici de cada sessió s’ assignarà per ordre de llista qui té aquesta responsabilitat, podent ser elegit com a secretari/a un viceconseller/a, però no com a moderador, que serà funció únicament d’ un conseller.

Article 3
En cada sessió, la participació de la infància deurà ser en temps superior a la dels adults, sent la intervenció d’ aquests breu i concisa, així com el llenguatge adequat per a que els xiquets poden entendre-ho. Així mateix els adults invitats podran opinar i proposar en els assumptes que afecten o que consideren d’interès per a la infància, però mai podran elegir que temes deurà tractar el CMI, ni tindrà dret a vot en les decisions preses pels consellers/es.  

Article 4
Dins del CMI, quan algú parla, tots escoltem en silenci i alcem la mà per a demanar la paraula si volem afegir algun comentari o donar un altre punt de vista diferent.

Article 5
Tots els xiquets i xiquetes del CMI deurem prendre nota d’allò que es fa durant la sessió. Arreplegar l’acta de la sessió ens permeteix informar als companys del centre educatiu del que es va fer aquell dia.

Article 6
Cada sessió del CMI s’iniciarà comptabilitzant i repassant l’assistència dels consellers i conselleres, es continuarà amb la lectura i aprovació de l’acta anterior per a recordar activitats passades, tasques pendents..., es donarà pas als punts del dia que calgui tractar i finalitzarà amb precs i preguntes, deixant els últims cinc minuts per anotar les conclusions dels acords presos. Així ens facilitarem que tots els consellers i conselleres poden acomplir amb la seua labor de transmetre i comunicar a tots els xiquets de Quart de Poblet com va transcórrer la sessió, a quins acords es va arribar i quines decisions o propostes volen suggerir en la següent sessió.

Article 7
En cada sessió del CMI deurem transmetre quines són els interessos i propostes de la infància de Quart de Poblet sobre la temàtica elegida o els casos en els que els consellers decideixen de màxima importància i prioritat per a la infància de Quart de Poblet o del propi CMI, tenint en compte que per a donar prioritat a alguna proposta fora de la temàtica elegida haurem de veure, conèixer i documentar-nos sobre el cas, exposar-lo davant la resta de consellers i donar una possible solució o alternativa. Una vegada fet tot això, els consellers decidiran si es dona prioritat a la proposta o si pel contrari pot esperar.

Article 8
Les sessions es desenvoluparan en un clima de concòrdia i respecte. No es tolerarà cap falta de respecte a altre conseller, monitor/a o persona/es invitats/des. Si sorgira cap conflicte durant la sessió els consellers implicats deuran eixir de la sala de reunió, comentant amb el monitor i buscant la solució més pacifica per ambdós i sempre prevaldrà el benestar del grup a l’ individual. Si els consellers implicats no arriben a un acord, es plantejarà el problema a la resta de consellers, els quals escoltant els diferents versions dels afectats ajudaran a trobar la millor solució per al grup promovent el respecte, la tolerància i la convivència pacifica. Si arribat a aquest punt no s’ha resolt la situació, passaran a ser els monitors els mediadors del conflicte acceptant, per tant, la decisió presa pels mateixos.
Per a garantir el benestar dels consellers i un clima de concòrdia i respecte dins del CMI es procedeix a establir un codi d’:

INFRACCIONS I SANCIONS
Faltes lleus
Infraccions:
  • Alterar les normes de convivència i respecte mutu creant situacions de malestar al CMI.
  • Les agressions verbals a altres consellers o persona invitada al CMI (insults, crits, paraules malsonants, humiliacions, degradacions...).
  • Utilitzar inadequadament les instal·lacions i medis que es faciliten al CMI (no recollir la sala, llançar papers al sol, tacar el lavabo, no cuidar el mobiliari...).
  • Pertorbar les sessions del CMI mitjançant intervencions fora de lloc o alçades de to.
Sancions:
· Amonestació verbal privada.
· Amonestació individual per escrit.
Faltes greus
Infraccions:
  • L’acumulació de tres faltes comeses, sempre que s’hagen sancionat les mateixes.
  • Alterar les normes de convivència de forma habitual, així com amenaces d’ agressió, verbals o de fet a qualsevol membre del CMI o a qualsevol invitat.
Sancions:
  • Amonestació verbal privada.
  • Amonestació individual per escrit.
Faltes molt greus
Infraccions:
  • L’acumulació de tres faltes comeses, sempre que les mateixes hagen estat sancionades.
  • La sostracció de bens o qualsevol classe d’ objectes propietat del local, de qualsevol conseller o invitat.
  • Les agressions físiques a altres consellers o persona invitada al CMI.
  • Ocasionar danys als bens del centre o perjudici notori al desenvolupament dels serveis o la convivència al local de forma intencionada.
  • Entrar en dependencies no autoritzades.

Sancions:
  • Amonestació verbal privada.
  • Amonestació individual per escrit.
  • Pèrdua definitiva de la condició de conseller o viceconseller, amb revisió i aprovació del CMI per unanimitat.

Article 9
Presa de decisions
És important recordar que les votacions porten molt de temps, ja que per a realitzar una votació deurem veure, conèixer i exposar el que volen votar, així com aportar una solució o alternativa si la votació es realitza sobre cap canvi o problema que afecte als xiquets o xiquetes de Quart de Poblet o al propi CMI.
-  En cas de votació no es pot canviar el vot sense una causa justificada.
Algunes decisions no es prenen per votació, és important assignar responsabilitats com prendre l’acta, el moderador/a,....
-  Per a prendre decisions importants s’apuntaran de manera individual els aspectes positius i negatius de cada proposta i prendrem un temps de reflexió abans de posar-nos en comú i prendre una decisió.